Λιμάνι Λαυρίου

Σημαντικές Πληροφορίες

Η κωμόπολη του Λαυρίου απέχει 1 χλμ από το λιμάνι κι έχει σπουδαία ιστορία. Το Λαύριο, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τη λέξη “λαύρα”, που σημαίνει στενό πέρασμα, στοά και κατ΄επέκταση μεταλλευτική στοά, ήταν γνωστό στην αρχαιότητα για τον υπόγειο πλούτο του. Τα μεταλλεία της περιοχής είναι από τα αρχαιότερα μεταλλεία στην Ελλάδα και υπήρξαν η κύρια πηγή πλούτου της Αθήνας κατά την κλασική εποχή. Τα ερείπια των αρχαίων μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων και τα απομεινάρια των μεταλλουργικών βιομηχανιών των τελευταίων αιώνων, καθιστούν το Λαύριο ένα απέραντο μεταλλουργικό και μεταλλευτικό μουσείο.

Το λιμάνι του Λαυρίου είναι το τρίτο λιμάνι της Αττικής σε επιβατική κίνηση, μετά τον Πειραιά και τη Ραφήνα. Απέχει από την Αθήνα περίπου 60 χιλιόμετρα, ενώ από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι περίπου 35 χιλιόμετρα. Από το Λαύριο μπορείτε να ταξιδέψετε προς τις Κυκλάδες, με την πιο κλασική γραμμή προς Κέα – Κύθνο, καθώς και προς Βόρειο Αιγαίο, με την γραμμή Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα. Τα δρομολόγια αυτά εκτελούνται όλον τον χρόνο, ενώ τις υψηλές περιόδους προστίθενται επιπλέον προορισμοί και δρομολόγια. Το Λαύριο επίσης αποτελεί και σταθμό για κρουαζιερόπλοια, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν έχετε σκοπό να ταξιδέψετε από το Λαύριο προς κάποιο νησί, καλό θα ήταν να βρίσκεστε στο λιμάνι, μια ώρα νωρίτερα, ειδικά τις υψηλές περιόδους. Αν δεν πάτε με το δικό σας όχημα, ή με ταξί, μπορείτε να φτάσετε στην προβλήτα αναχώρησης του πλοίου εύκολα με τα πόδια από το κέντρο του Λαυρίου. Μέσα στο λιμάνι, θα βρείτε εκδοτήρια εισιτηρίων και ιδιωτικό χώρο στάθμευσης. Καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα, υπηρεσίες κτλ, θα βρείτε στην κωμόπολη του Λαυρίου, που είναι περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά.

Η πρόσβαση στο λιμάνι του Λαυρίου, μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

ΙΧ

Αν ξεκινήσετε από το κέντρο της Αθήνας, μπορείτε να φτάσετε μέσω της Λεωφόρου Λαυρίου, συνέχεια της λεωφόρου Μαρκόπουλου, ή μέσω της Αττικής οδού με κατεύθυνση Μαρκόπουλου, ή από τη λεωφόρο Μεσογείων. Αν ξεκινήσετε από τα νότια προάστια, μπορείτε να πάτε από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης ως τη Βάρη και στη συνέχεια μέσω Βάρης-Κορωπίου, φτάνετε στη λεωφόρο Μαρκόπουλου. Αν δεν πάρετε το όχημά σας στο ταξίδι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν επιτρέπεται η στάθμευση μέσα στο λιμάνι. Υπάρχουν ιδιωτικά πάρκινγκ τριγύρω, αλλά αν δεν θέλετε να πληρώσετε, θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας στους δρόμους της πόλης και μετά να περπατήσετε ως την προβλήτα.

ΚΤΕΛ

Η αφετηρία του ΚΤΕΛ Αττικής είναι στο Νομισματοκοπείο, έξω από το σταθμό του μετρό. Καθημερινά υπάρχουν περίπου 12 δρομολόγια, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται και τροποποιούνται ανάλογα με τις αναχωρήσεις των πλοίων. Για να φτάσετε στο Νομισματοκοπείο, θα πρέπει να πάρετε την μπλε γραμμή του μετρό Αγία Μαρίνα – Δουκ. Πλακεντίας (Αεροδρόμιο).

Ταξί

Η διάρκεια της διαδρομής από το κέντρο της Αθήνας προς τη Ραφήνα είναι περίπου 1,5 ώρα ανάλογα με την κίνηση και κοστίζει περίπου 60€ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος
Αν θέλετε να πάτε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στο Λαύριο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ΚΤΕΛ Αττικής, το οποίο αναχωρεί περίπου κάθε μία ώρα από το επίπεδο αφίξεων, απέναντι από το ξενοδοχείο Sofitel, μεταξύ των εξόδων 2 και 3 με μετεπιβίβαση στο Μαρκόπουλου. Η διάρκεια της διαδρομής είναι μία ώρα περίπου και το εισιτήριο κοστίζει 4€-5€.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε ταξί από το επίπεδο αφίξεων. Η διάρκεια και το κόστος της διαδρομής εξαρτώνται από την κίνηση. Υπολογίστε το χρόνο περίπου 30 λεπτά και το κόστος 50€ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα πιο διαδεδομένα δρομολόγια από Λαύριο είναι προς Κέα – Κύθνο και προς Άγιο Ευστράτιο – Λήμνο.

Κέα:
Στην Κέα ή Τζια, μπορείτε να φτάσετε μόνο από το λιμάνι του Λαυρίου. Δεν υπάρχει δρομολόγιο από Πειραιά ή Ραφήνα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 1 ώρα με το συμβατικό πλοίο.

Κύθνος:
Στην Κύθνο μπορείτε να φτάσετε και από Πειραιά και από Λαύριο. Το ταξίδι από το Λαύριο διαρκεί 2 ώρες, όταν το πλοίο πάει απευθείας, ενώ αν κάνει στάση πρώτα στην Κέα, το ταξίδι διαρκεί μισή ώρα παραπάνω. Από Πειραιά, η διάρκεια ταξιδιού είναι 3 ώρες και τα εισιτήρια ακριβότερα σε σύγκριση με το Λαύριο.

Άγιος Ευστράτιος:
Στον Άγιο Ευστράτιο μπορείτε να φτάσετε μόνο από το λιμάνι του Λαυρίου (από τα λιμάνια της Αττικής). Το ταξίδι διαρκεί περίπου 7,5 ώρες με το συμβατικό πλοίο.

Λήμνος:
Στη Λήμνο μπορείτε να φτάσετε και από Πειραιά και από Λαύριο. Το ταξίδι από το Λαύριο διαρκεί περίπου 9 ώρες, ενώ από Πειραιά 12-13 ώρες. Τα εισιτήρια από Λαύριο είναι οικονομικότερα σε σύγκριση με τον Πειραιά.

Αν φτάσετε νωρίς στο Λαύριο κι έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, η πόλη προσφέρεται για βόλτα κι επισκέψεις σε χώρους, όπως:

Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε το Ορυκτολογικό ή το Αρχαιολογικό μουσείο ή κάποια από τις εκκλησίες: Αγία Παρασκευή, Άγιο Ανδρέα, Αγία Βαρβάρα ή το ναό της Ευαγγελίστριας.

Το εισιτήριό σου στην περιπέτεια: Γίνε μέλος της κοινότητας και λάβε συναρπαστικά νέα και προσφορές.
Εγγραφείτε στην κοινότητα μαζί με 5.000+ άλλους θαλασσόλυκους και λάβετε χρήσιμες συμβουλές και προσφορές για τις περιπέτειές σας κάθε Δευτέρα.
Τι να περιμένεις
  • Ένα email την εβδομάδα
  • Χρήσιμες συμβουλές
  • Ειδικές προσφορές
  • Νέα και ενημερώσεις
  • Ευκαιρίες συμμετοχής σε διαγωνισμούς
Τι να μην περιμένεις
  • Spam
  • Ψεύτικες προσφορές
  • Μεγάλα ανώφελα emails
  • Ενοχλητικές διαφημίσεις