Λιμάνι Λαυρίου

Λιμάνι Λαυρίου – Σημαντικές Πληροφορίες

Η κωμόπολη του Λαυρίου απέχει 1 χλμ από το λιμάνι κι έχει σπουδαία ιστορία. Το Λαύριο, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τη λέξη “λαύρα”, που σημαίνει στενό πέρασμα, στοά και κατ΄επέκταση μεταλλευτική στοά, ήταν γνωστό στην αρχαιότητα για τον υπόγειο πλούτο του. Τα μεταλλεία της περιοχής είναι από τα αρχαιότερα μεταλλεία στην Ελλάδα και υπήρξαν η κύρια πηγή πλούτου της Αθήνας κατά την κλασική εποχή. Τα ερείπια των αρχαίων μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων και τα απομεινάρια των μεταλλουργικών βιομηχανιών των τελευταίων αιώνων, καθιστούν το Λαύριο ένα απέραντο μεταλλουργικό και μεταλλευτικό μουσείο.

Το λιμάνι του Λαυρίου είναι το τρίτο λιμάνι της Αττικής σε επιβατική κίνηση, μετά τον Πειραιά και τη Ραφήνα. Απέχει από την Αθήνα περίπου 60 χιλιόμετρα, ενώ από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι περίπου 35 χιλιόμετρα. Από το Λαύριο μπορείτε να ταξιδέψετε προς τις Κυκλάδες, με την πιο κλασική γραμμή προς Κέα – Κύθνο, καθώς και προς Βόρειο Αιγαίο, με την γραμμή Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα. Τα δρομολόγια αυτά εκτελούνται όλον τον χρόνο, ενώ τις υψηλές περιόδους προστίθενται επιπλέον προορισμοί και δρομολόγια.  Το Λαύριο επίσης αποτελεί και σταθμό για κρουαζιερόπλοια, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν έχετε σκοπό να ταξιδέψετε από το Λαύριο προς κάποιο νησί, καλό θα ήταν να βρίσκεστε στο λιμάνι, μια ώρα νωρίτερα, ειδικά τις υψηλές περιόδους. Αν δεν πάτε με το δικό σας όχημα, ή με ταξί, μπορείτε να φτάσετε στην προβλήτα αναχώρησης του πλοίου εύκολα με τα πόδια από το κέντρο του Λαυρίου. Μέσα στο λιμάνι, θα βρείτε εκδοτήρια εισιτηρίων και ιδιωτικό χώρο στάθμευσης. Καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα, υπηρεσίες κτλ, θα βρείτε στην κωμόπολη του Λαυρίου, που είναι περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά.

Η πρόσβαση στο λιμάνι του Λαυρίου, μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

ΙΧ

Αν ξεκινήσετε από το κέντρο της Αθήνας, μπορείτε να φτάσετε μέσω της Λεωφόρου Λαυρίου, συνέχεια της λεωφόρου Μαρκόπουλου, ή μέσω της Αττικής οδού με κατεύθυνση Μαρκόπουλου, ή από τη λεωφόρο Μεσογείων. Αν ξεκινήσετε από τα νότια προάστια, μπορείτε να πάτε από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης ως τη Βάρη και στη συνέχεια μέσω Βάρης-Κορωπίου, φτάνετε στη λεωφόρο Μαρκόπουλου. Αν δεν πάρετε το όχημά σας στο ταξίδι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν επιτρέπεται η στάθμευση μέσα στο λιμάνι. Υπάρχουν ιδιωτικά πάρκινγκ τριγύρω, αλλά αν δεν θέλετε να πληρώσετε, θα πρέπει να αφήσετε το όχημά σας στους δρόμους της πόλης και μετά να περπατήσετε ως την προβλήτα.

ΚΤΕΛ

Η αφετηρία του ΚΤΕΛ Αττικής είναι στο Νομισματοκοπείο, έξω από το σταθμό του μετρό. Καθημερινά υπάρχουν περίπου 12 δρομολόγια, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται και τροποποιούνται ανάλογα με τις αναχωρήσεις των πλοίων. Για να φτάσετε στο Νομισματοκοπείο, θα πρέπει να πάρετε την μπλε γραμμή του μετρό Αγία Μαρίνα – Δουκ. Πλακεντίας (Αεροδρόμιο).

Ταξί

Η διάρκεια της διαδρομής από το κέντρο της Αθήνας προς τη Ραφήνα είναι περίπου 1,5 ώρα ανάλογα με την κίνηση και κοστίζει περίπου 60€ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος
Αν θέλετε να πάτε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στο Λαύριο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ΚΤΕΛ Αττικής, το οποίο αναχωρεί περίπου κάθε μία ώρα από το επίπεδο αφίξεων, απέναντι από το ξενοδοχείο Sofitel, μεταξύ των εξόδων 2 και 3 με μετεπιβίβαση στο Μαρκόπουλου. Η διάρκεια της διαδρομής είναι μία ώρα περίπου και το εισιτήριο κοστίζει 4€-5€.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε ταξί από το επίπεδο αφίξεων. Η διάρκεια και το κόστος της διαδρομής εξαρτώνται από την κίνηση. Υπολογίστε το χρόνο περίπου 30 λεπτά και το κόστος 50€ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα πιο διαδεδομένα δρομολόγια από Λαύριο είναι προς Κέα – Κύθνο και προς Άγιο Ευστράτιο – Λήμνο.

Κέα:
Στην Κέα ή Τζια, μπορείτε να φτάσετε μόνο από το λιμάνι του Λαυρίου. Δεν υπάρχει δρομολόγιο από Πειραιά ή Ραφήνα. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 1 ώρα με το συμβατικό πλοίο.

Κύθνος:
Στην Κύθνο μπορείτε να φτάσετε και από Πειραιά και από Λαύριο. Το ταξίδι από το Λαύριο διαρκεί 2 ώρες, όταν το πλοίο πάει απευθείας, ενώ αν κάνει στάση πρώτα στην Κέα, το ταξίδι διαρκεί μισή ώρα παραπάνω. Από Πειραιά, η διάρκεια ταξιδιού είναι 3 ώρες και τα εισιτήρια ακριβότερα σε σύγκριση με το Λαύριο.

Άγιος Ευστράτιος:
Στον Άγιο Ευστράτιο μπορείτε να φτάσετε μόνο από το λιμάνι του Λαυρίου (από τα λιμάνια της Αττικής). Το ταξίδι διαρκεί περίπου 7,5 ώρες με το συμβατικό πλοίο.

Λήμνος:
Στη Λήμνο μπορείτε να φτάσετε και από Πειραιά και από Λαύριο. Το ταξίδι από το Λαύριο διαρκεί περίπου 9 ώρες, ενώ από Πειραιά 12-13 ώρες. Τα εισιτήρια από Λαύριο είναι οικονομικότερα σε σύγκριση με τον Πειραιά.

 

Αν φτάσετε νωρίς στο Λαύριο κι έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, η πόλη προσφέρεται για βόλτα κι επισκέψεις σε χώρους, όπως:

 • το δημαρχείο
  Χτίστηκε το 1864 στο λιμάνι, για να στεγάσει τα γραφεία και το σπίτι του διευθυντή της εταιρίας “Serpieri – Roux Fraissinet C.E.”, και αργότερα τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Μεταλλουργείων. Από το 1987 στο κτίριο αυτό στεγάζεται το Δημαρχείο, που μεταφέρθηκε από την κεντρική πλατεία.
 • πρώην ΙΚΑ, τελωνείο, λιμεναρχείο
  Το κτίριο που στέγαζε το ΙΚΑ έως το 1987 περίπου ήταν ιδιοκτησία της Γαλλικής Εταιρείας, χρησιμοποιήθηκε ως οικία των Σερπιέρι και Α. Κορδέλλα. Σήμερα στεγάζει γραφεία, καφετέριες. Δίπλα του βρίσκεται το κτίριο που στεγαζότανε το Τελωνείο και το Λιμεναρχείο.
 • το άγαλμα
  Μπροστά από το πρώην Λιμεναρχείο θα δείτε το άγαλμα, που αναπαριστά τη γυναίκα, μάνα, αδελφή, μνηστή των εξόριστων κρατουμένων της Μακρονήσου, έργο του γλύπτη Μ. Κάση.
 • το ρολόι
  Βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο. Σήμερα έχει τη χρήση καφετέριας. Κατασκευάστηκε γύρω στο 1870 με 1880 και αποτελούσε την είσοδο (Θυρωρείο) της Ελληνικής Εταιρίας Μεταλλουργείων. Ο ρόλος του ρολογιού αναφερόταν στην ακριβή άφιξη και αναχώρηση του προσωπικού, καθώς η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων δεν επέτρεπε την αγορά ατομικού ρολογιού.
 • Γαλλική Σκάλα
  Στα ανατολικά του λιμανιού στέκει ακόμα η σιδερένια σκάλα φόρτωσης μεταλλευμάτων, για τη μεταφορά τους σε χώρες της Ευρώπης. Πίσω της υπάρχουν τα ερείπια των αποθηκών της Εταιρίας. Η σκάλα κατασκευάστηκε το 1888 για να διευκολυνθεί η φόρτωση του μεταλλεύματος στα πλοία.

Μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε το Ορυκτολογικό ή το Αρχαιολογικό μουσείο ή κάποια από τις εκκλησίες: Αγία Παρασκευή, Άγιο Ανδρέα, Αγία Βαρβάρα ή το ναό της Ευαγγελίστριας.