Λιμάνι Ραφήνας

Σημαντικές Πληροφορίες

Η Ραφήνα, που πήρε το όνομά της από τον πρώτο της κυβερνήτη, τον Αραφήνα, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε επιβατική κίνηση λιμάνι της Αττικής, μετά τον Πειραιά. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας.

Από τη Ραφήνα εκτελούνται όλον τον χρόνο, δρομολόγια προς Άνδρο, Τήνο, Μύκονο και Μαρμάρι Ευβοίας. Την υψηλή περίοδο προστίθενται δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Ίο και Σαντορίνη (2022) και ενδεχομένως προς άλλους έκτακτους προορισμούς, για τους οποίους μπορείτε να ενημερωθείτε από το i-ferry, εφόσον ανακοινωθούν από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες.

Το λιμάνι της Ραφήνας διαθέτει 13 προβλήτες για επιβατηγά / οχηματαγωγά πλοία και 2 για ταχύπλοα. Η πρόσβαση στα πλοία από την είσοδο του λιμανιού γίνεται εύκολα με τα πόδια. Αν πάτε με το αυτοκίνητό σας στη Ραφήνα, αλλά δεν σκοπεύετε να το πάρετε μαζί στο ταξίδι σας, μπορείτε να το αφήσετε με χρέωση στο δημοτικό πάρκινγκ, που βρίσκεται πολύ κοντά στις προβλήτες ή στα ιδιωτικά που υπάρχουν τριγύρω. Αν δεν θέλετε να πληρώσετε, μπορείτε να το αφήσετε στους κοντινούς δρόμους, αρκεί να πάτε αρκετά νωρίς, ειδικά τις περιόδους υψηλής κίνησης.

Κοντά στην είσοδο του λιμανιού και στις προβλήτες, θα βρείτε καφέ, εστιατόρια, ουζερί, μεζεδοπωλεία, σουβλατζίδικα, μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα, υποκαταστήματα τραπεζών και ΑΤΜ, καθώς και εκδοτήρια εισιτηρίων, στάση λεωφορείου και στάση του ΚΤΕΛ Αττικής.

Η πρόσβαση στο λιμάνι της Ραφήνας, μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

Με ΙΧ ή μηχανή

Φτάνετε στη Ραφήνα μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος (συνέχεια λεωφόρου Μεσογείων). Μέσω της Αττικής οδού ακολουθείτε την έξοδο προς Ραφήνα.

Με ΚΤΕΛ

Η αφετηρία του ΚΤΕΛ Αττικής είναι στο Νομισματοκοπείο, έξω από το σταθμό του μετρό. Καθημερινά υπάρχουν πάνω από 30 δρομολόγια, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται και τροποποιούνται ανάλογα με τις αναχωρήσεις των πλοίων. Για να φτάσετε στο Νομισματοκοπείο, θα πρέπει να πάρετε την μπλε γραμμή του μετρό Αγία Μαρίνα – Δουκ. Πλακεντίας (Αεροδρόμιο).

Με λεωφορείο

Μπορείτε να πάρετε το 314 από Δουκ. Πλακεντίας προς Ραφήνα. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 40 λεπτά. Οι κοντινότερες στάσεις στο λιμάνι είναι «Βγένα» και «Διασταύρωση Ραφήνας» και από εκεί θα πρέπει να πάρετε ταξί, με το οποίο η απόσταση είναι 10 λεπτά. Για να φτάσετε Δουκ. Πλακεντίας, θα πρέπει να πάρετε την μπλε γραμμή του μετρό Αγία Μαρίνα – Δουκ. Πλακεντίας (Αεροδρόμιο).

Με ταξί

Η διάρκεια της διαδρομής από το κέντρο της Αθήνας προς τη Ραφήνα είναι περίπου 1 ώρα ανάλογα με την κίνηση και κοστίζει περίπου 40€ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Αν θέλετε να πάτε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στη Ραφήνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ΚΤΕΛ Αττικής, το οποίο αναχωρεί περίπου κάθε μία ώρα από το επίπεδο αφίξεων, απέναντι από το ξενοδοχείο Sofitel, μεταξύ των εξόδων 2 και 3. Η διάρκεια της διαδρομής είναι μισή ώρα περίπου και το εισιτήριο κοστίζει 4€. Παιδιά έως 6 ετών δεν πληρώνουν. Μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήριά σας από τον οδηγό του λεωφορείου κατά την επιβίβασή σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε ταξί από το επίπεδο αφίξεων. Η διάρκεια και το κόστος της διαδρομής εξαρτώνται από την κίνηση. Υπολογίστε το χρόνο περίπου από 20-40 λεπτά και το κόστος 35-40€ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το πιο διαδεδομένο δρομολόγιο από το λιμάνι της Ραφήνας είναι προς Άνδρο – Τήνο – Μύκονο. Τα συμβατικά πλοία έχουν δρομολόγια όλον τον χρόνο.

Άνδρος:
Στην Άνδρο μπορείτε να φτάσετε μόνο από τη Ραφήνα. Δεν υπάρχει δρομολόγιο από Πειραιά. Με το συμβατικό πλοίο, η διάρκεια του ταξιδιού είναι 2 ώρες, ενώ όταν μπαίνει ταχύπλοο την υψηλή περίοδο, η διάρκεια είναι μία ώρα.

Τήνος:
Η διάρκεια ταξιδιού από Ραφήνα προς Τήνο είναι περίπου 3,5-4 ώρες με το συμβατικό πλοίο ενώ περίπου 2 ώρες με το ταχύπλοο. Η τιμή σε σύγκριση με τα δρομολόγια από Πειραιά – Τήνο είναι χαμηλότερη.

Μύκονος:
Η διάρκεια ταξιδιού από Ραφήνα προς Μύκονο είναι περίπου 4,5-5 ώρες με το συμβατικό πλοίο ενώ περίπου 3 ώρες με το ταχύπλοο. Η τιμή σε σύγκριση με τα αντίστοιχα δρομολόγια από Πειραιά – Μύκονο είναι χαμηλότερη.

Το εισιτήριό σου στην περιπέτεια: Γίνε μέλος της κοινότητας και λάβε συναρπαστικά νέα και προσφορές.
Εγγραφείτε στην κοινότητα μαζί με 5.000+ άλλους θαλασσόλυκους και λάβετε χρήσιμες συμβουλές και προσφορές για τις περιπέτειές σας κάθε Δευτέρα.
Τι να περιμένεις
  • Ένα email την εβδομάδα
  • Χρήσιμες συμβουλές
  • Ειδικές προσφορές
  • Νέα και ενημερώσεις
  • Ευκαιρίες συμμετοχής σε διαγωνισμούς
Τι να μην περιμένεις
  • Spam
  • Ψεύτικες προσφορές
  • Μεγάλα ανώφελα emails
  • Ενοχλητικές διαφημίσεις